Perfectionisme loslaten - Roses on my Pillow
22896
post-template-default,single,single-post,postid-22896,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Perfectionisme loslaten

Perfectionisme loslaten

Wanneer ik dingen van mezelf MOET dan voel ik dat gelijk in mijn lijf. Vooral wanneer ik veel van mezelf MOET. Wanneer ik alle spreekwoordelijke balletjes in de lucht probeer te houden. Ik wordt chagrijnig, moe en mijn energie wordt heel onrustig.

 

Wanneer ik mijn MOETEN vervang door WILLEN verzacht die energie al. Als ik me afvraag wat ik werkelijk WIL (dit kan praktisch in iedere situatie) dan voel ik de druk van me afglijden.Kiezen voor de weg van de minste weerstand is je zoveel mogelijk laten leiden door dat wat goed voelt.

 

Hoe zou je hetgeen wat je van jezelf moet leuk of makkelijker kunnen maken? En wat zou je dan doen? Wat van je to-do lijstje is echt belangrijk en waar geef je jezelf toestemming voor om los te laten? En kloppen de verwachtingen waarvan je denkt dat anderen ze van je hebben? Of is dat jouw invulling? Check ze eens.

 

Perfectionisme is sterk gelinkt aan eigenwaarde. Wanneer we de dingen goed doen, dan worden we geaccepteerd.  We moeten vriendelijk zijn, mooi zijn, sterk zijn en slim zijn. Iets waar veel werkende vrouwen steeds meer onder gebukt gaan.

 

Kinder traktaties waar de juffen van glunderen, een luisterend oor zijn voor al je 8 vriendinnen, een #fitgirl lijf hebben en iedere avond een voedzaam sterrenmaal op tafel toveren nadat je na werktijd de kinderen van de BSO hebt gehaald en ondertussen nog even de boodschappen hebt gedaan voor sluitingstijd.

 

Van wie MOET jij al die dingen? Wiens verwachtingen zijn dit? Naar wiens goedkeuring hunker jij naar?

 

Het vergt moed om je ‘moeten’ los te laten. Want wanneer je het moeten loslaat wordt je geconfronteerd met gevoelens van niet goed genoeg zijn of falen. Maar alleen van daaruit kun je leren van jezelf te gaan houden. Perfectionisme staat zelfliefde in de weg. Perfectionisme bevestigt het gevoel dat je niet goed genoeg bent en dat het altijd beter kan.

 

Het is een proces van loslaten. Van de boel de boel eens laten en ervaren wat dat met je doet. Eens zonder make-up boodschappen doen. De wc eens niet hebben gedaan als er visite komt. Een taak van je to-do lijstje niet afgestreept hebben aan het einde van de dag. En dat gevoel wat dan bovenkomt drijven accepteren en erbij blijven. Wetende dat je je best hebt gedaan en dat dat goed genoeg is. Kijken naar wat WEL goed is gegaan die dag in plaats van de focus te houden op de teleurstelling.

 

Praktisch tips zijn grenzen stellen en delegeren. Voor het innerlijke werk van ont-moeten en het vergroten van zelfliefde ondersteun ik je graag!

Manon Asbroek

info@rosesonmypillow.com
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.